woensdag 6 mei 2015

Beagle - populair, maar een beetje onhandig? Beagletaal onder de loep

Stel, je allereerste hond is een Beagle... Werk aan de winkel!

Een Beagle maakt LUID, wist je dat ze zelfs op hun toonhoogtes van luidmaken worden gefokt? Zodat de professionele jager een heel orkest kan verzamelen...

Een Beagle is SOCIAAL.. zo erg dat zijn spel met een andere hond hem helemaal tot het eind van het bos kan afleiden van jouw aanwezigheid

Een Beagle is een SPEURNEUS met meer receptoren in zijn laag bij de grond hangende neus dan een gemiddelde hond,,,

Een Beagle JAAGT (liefst in een groepje) het wild op, rennen is dus wat hij veel en langdurig wil doen, het liefst achter een mooie geur aan...

Een Beagle kan relatief MINDER GEVOELIG zijn voor een positieve correctie, subtiele therapiemethoden om hem op te voeden zijn belangrijk voor het tijdig bijsturen van zijn gedrag..

Een Beagle heeft enorm veel ENERGIE.. zorg dus dat hij zijn beweging krijgt en al vroeg leert loslopen en terugkomen bij de baas een heel groot feestje is en blijft..

Een Beagle gebruikt zijn GELUID op andere momenten dan een andere hond, zo is hij bij voorbeeld niet waaks maar supernieuwsgierig... gebruikt hij zijn blaf om aan te kondigen dat hij iets ziet waarmee hij wil spelen of dat hij iets van jou verlangt in de vorm van aandacht. Begin dus vroeg met het toepassen van de negatieve correctie "negeren" hoe aantrekkelijk het ook voor jou of de kinderen is om hem op zijn verzoek van aandacht te voorzien..


https://www.facebook.com/KwispelsVakantie/posts/465284410297012
Onze coachee/logee Nicky is een Beagle van 8 maanden, waarbij in het begin een aantal inconsequenties er in geslopen zijn. Nou is dat niet direct een heel groot drama, maar het vereist van ons een strak regime, waaronder heeel veeel beweging en ontmoetingen met andere honden arrangeren, zodat we zeker weten dat zijn energie de ruimte krijgt en zijn sociale behoefte ruimschoots aan bod komt.

Hij mag het antitrektuigje van onze Beau lenen, zodat hij wat geremd wordt in zijn enthousiasme om naar de plek van het uitlaatritueel te komen. Het aanlijnen gebeurt zeer gefaseerd omdat hij anders de ene riem na de andere stuk wil bijten in zijn uiting van geluk dat het moment van naar buiten gaan snel nadert of andersom: hij is zo "uitgelaten" dat het feestje aan de riem nog even mag voortduren van hem. Elke keer de handeling dus even staken en hem afleiden zodat de riem steeds minder interessant kauwspeelgoed wordt.

Als we thuis zijn dan mag hij nog even uitpuffen met een kauwspeeltje en een beetje rondlopen. Om te voorkomen dat er gaten in de tuin worden gegraven wordt een irritante pieptoon uit onbekende hoek gebruikt om hem hiervan af te schrikken. Ook het op de bank klimmen wordt hiermee afdoende voorkomen.

Na een half uurtje wil hij dan wel lekker met een bakje voer in de bench en valt daarna als een blok in slaap. Hij vindt het evengoed belangrijk dat we er zijn, de eerste dagen moet hij zeer luid kenbaar maken dat ik eigenlijk de kamer niet mag verlaten en dat ik onmiddellijk moet terugkeren. Dit hebben we laten uitdoven, hopelijk hebben de buren hier begrip voor ;).

Hij wordt heel prettig en rustig wakker, rekt zich wel 10 x uit en kijkt reikhalzend uit naar het antitrektuigje, dat de meeste honden toch maar een onhandig ding vinden om aan te trekken. Nicky heeft er totaal geen problemen mee, want het betekent dat de vrijheid al weer lonkt.

Het is een ontzettend groot plezier om hem uit te laten en hem te zien spelen met soortgenoten, hem te zien in al zijn pogingen de anderen over te halen om met hem een agility run door de bossen en struiken te lopen of met hem te rollebollen. In 99% van de gevallen pakt het goed uit. Een enkeling speelt te rough of heeft er echt geen trek in. Dit accepteert hij dan ook meteen.

In huis, met onze jongens en met mij, is het een heerlijk knuffeldier, dat zich tegen je aan laat vallen en er ook heerlijk voor gaat liggen. Ook in de auto is hij zeer relaxed. Kortom, Nicky is weer hond geworden en luistert als een tierelier. Vooral zijn niks-aan-de-hand-blik en grote flaporen doen je geloven dat het helemaal zo is ;)

En nu maar hopen dat de baasjes ook weer zo uitgerust van vakantie terugkomen om dit regime te kunnen volharden....